Liefde én Kalashnikovs

FyfanVegan is eventjes stil geweest, althans Fyfààààààn werd onderdrukt but he is back, with a vengeance. Ah, ik heb mijn misantroop gemist en ik voel me schuldig. Ik heb hem verstoten en hij was mijn beste vriend, maar beste vrienden vergeven elkaar. Ze moeten wel, ze kunnen niet zonder elkaar.

Al die naïeve goodie-two-shoes, ik heb er mijn buik zo hard van vol ̶ terwijl dat als veganist geen makkelijke opgave is, forever hungry. Eergisteren was er een incident op de E314. Een gezin met twee kinderen stopte er om mensen op de pechstrook te helpen, waarna ze natuurlijk werden beroofd. Was ik rechter, ik zou op de slachtoffers inpraten én hen een extra straf opleggen. Geen boete, maar een sensibiliseringscursus. Het omgekeerde van de agressie-cursus voor de geweldenaar of café-vechter.

The oldest trick in the book. Daar hadden die ouders blijkbaar nog nooit van gehoord. Of ze gehoorzaamden de wet die zegt dat je verplicht bent mensen in nood te helpen. Sed lex, dura lex, daar sta ik achter. Tenminste op voorwaarde dat die wet een klein beetje realistisch is. Iemand die midden op de weg ligt slachtoffer te spelen, een aankomende chauffeur stapt uit en op dat moment gaan zijn kompanen er met zijn auto vandoor. Zes jaar was toen ik dankzij PostbusX deze les leerde. De man heeft die aflevering blijkbaar gemist, dat kan natuurlijk voorvallen.

Heel grappig dat ze zo in shock waren, het beste argument om ze een cursus te laten volgen want er is te veel gezeverd de afgelopen decennia en mensen zien dat nu als waarheid, met alle gevolgen van dien. All you need is love?! Mijn kloten, en dat zijn er Vloamse. Dat zo’n bende debielen uit de jaren zestig zo een hoop onzin mag verkopen, ongelooflijk. Ik zou nog pro-censuur worden om de mensen tegen zichzelf te beschermen.

Niet alleen tegen zichzelf, die man is met zijn gezin onderweg. Als hoofd daarvan en bestuurder heeft hij een primaire verantwoordelijkheid: kind en gezin. Hij brengt deze letterlijk in gevaar, in een onvoorspelbare situatie. He knew the risks, he didn’t have to be there. It rains… you get wet. Ook HEAT had de man blijkbaar nog nooit gezien. Of toch alleszins niet aandachtig. Ik vind dat persoonlijk nog het meest shockerende aan het hele nieuwsitem: zulk een onverantwoorde beslissing nemen als gezinshoofd!

Nu goed, “nieuwsitem”: komkommerfeitje, want dat gebeurt natuurlijk veelvuldig. Er zullen altijd mensen zijn die niets te verliezen hebben, maar wel vinden dat ze zo maar vanzelfsprekend recht hebben op een bepaald levensniveau. Zulke mensen grijpen naar deze en andere soortgelijke technieken om zich een bepaalde materiële welvaart toe te eigenen. Het is aan elke burger om zijn verantwoordelijkheid op te nemen, dat kan de overheid niet voor ons allemaal. Al verbiedt die ons wel dat te doen. Verplicht ze ons zelfs om ons gezin voor wildvreemden in gevaar te brengen. Immers als je iemand in nood ziet, ben je verplicht die te helpen. Of zo gaat het toch in de volksmond. Daar wil ik wel wat meer over weten, want wat is hulp bieden? Laten we eens zo’n stukje wettekst lezen

“Hij, die getuige is van het ogenblikkelijk levensgevaar waarin een ander verkeert en het nalaat hulp te verlenen, zonder gevaar voor zichzelf of anderen, en indien de dood van de hulpbehoevende daarop volgt, gestraft worden met hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete.”

Het hoeft niet te verbazen dat de meeste mensen niet meer dan één zinnetje kunnen onthouden. Of zelfs maar het eerste zinsdeel. De wereld loopt namelijk vol met stompzinnige idioten. De wet stelt dat je verplicht bent iemand te helpen indien die in levensgevaar is én zonder dat er gevaar is voor jezelf. Geen van beide voorwaarden was in dit geval voldaan. Tot op welk niveau ben je vergeven omdat je dom bent en dus domme beslissingen neemt? Ik moet vaststellen dat ik totaal geen begrip kan opbrengen voor de slachtoffers van het incident op de E314. Er zijn grenzen, daarna steekt Darwins theorie de kop op.

Wat een gigantische zware strafmaat trouwens! Daar hoef ik in ieder geval niet meer van wakker te liggen. Fyfan en Vegan houden zichzelf in een gezond evenwicht. Natuurlijk wil ik dat de wereld een plek vol liefde en goedheid is, zonder nare mensen en situaties. Iedereen kan op een bepaald moment hulp nodig hebben en die wil ik hen gerust beiden. Die wereld creëren of in stand houden begint immers bij mezelf. Echter, een beetje gezond verstand is daarbij wel aangewezen.

Even tussendoor: merkt niemand op, of durft niemand op te merken dat hij die mensen langs de kant wel wou helpen maar tegelijk eventjes in Duitsland boodschappen ging doen om een beetje btw uit te sparen? Was dit weer een geval van iemand willen helpen als men zich er zelf onmiddellijk goed bij voelt maar het niks kost? En men dus eigenlijk vooral zichzelf helpt?

 

Fyfan Vegan 13 - Liefde en Kalashnikovs

Interessant is echter wel dat hij als een ware actiefilmheld de dieven achterna ging sjeezen maar het vervolgens niet verder bracht dan zijn eigen wagen de vangrail in te crashen. Shame, shame, shame on you, if you can’t dance too.  Toch is het bemoedigend dat de man zijn instincten nog trachtte te volgen. Helaas, zonder veel succes, maar wat zou je willen? Instinct is maar instinct, dat dient te worden getraind en dat is hem heel zijn leven verboden geweest. Zowel door de wet als door de hippiecultuur die zijn opvoedende ouders waarschijnlijk nog hebben uitgedragen. Als rechter zou ik hem dus de les lezen, maar hem ook hulp bieden. Enkel zo creëer ik een betere wereld en die wereld heeft zowel liefde als Kalashnikovs nodig.

De mens is fundamenteel egoïstisch dus hij moet eerst zichzelf helpen vooraleer hij iemand anders kan bijstaan. Koop een brood voor een hongerige dakloze, maar stand your ground als iemand bij je inbreekt. Nood breekt wet?! Nee hoor, sed lex, dura lex. Anders eindigen we in chaos. Wees ook kritisch als iemand claimt dat iets een wet of een norm is, een intelligent iemand doet dat niet zonder gefundeerde kennis en naar een onintelligent iemand mag je niet luisteren.

En als je iemand langs de kant van de weg wilt helpen, dan zegt de wet niet dat je zelf het ravijn moet afdalen om mensen te redden. Bel de politie, die zijn opgeleid om situaties in te schatten en adequaat te reageren. Hulp bieden wil ook niet zeggen tussenkomen in een gevecht. Film het voorval en verwittig de nodige instanties. Ligt er iemand midden op de weg, dan belt FyfanVegan de politie. De held uithangen laat ik aan professionals over. FyfanVeganista heeft me nodig, straks, morgen en volgende week. Het is arrogant te denken dat men Atlas is, we zijn maar mieren … ik bedoel mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s