Stoofvleessaus-stupiditeit

Huh? Een recept voor stoofvleessaus op een Vegan-blog? Ja hoor! Wil je onmiddellijk naar het recept, kijk dan onder de afbeelding. Er zijn tal van misverstanden over veganisme: het is duur, het is moeilijk, het is ongezond, het is sociale zelfmoord, … Moutons de Panurge, slaafse volgelingen die wel keihard blaten dat ze het recht hebben om het duur betaalde vergif van de industrie vrijwillig naar binnen te lepelen. Stockholm-suckers.

Ik heb veel bewondering voor die kidnappers, iemand zo kunnen manipuleren dat hij ’t voor je opneemt terwijl je hem doet betalen voor jouw vergif: the greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist! Bryan Singer of Baudelaire? De eerste maakt enkel nog commerciële films en de tweede is overleden, dus enkel ondergetekende blijft over. Geen sinecure om in hun voetsporen te treden, maar dat weerhoudt me er niet van om enkele dingen op een rijtje te zetten. Vegan-lifestyle is immers een Godsgeschenk, geen opoffering. Lang leve het lammetje.

 • Het is duur! Klinkklare onzin, ik begin met het domste en absurdste argument. Ik heb het gematigde geprobeerd. De flexitariër kapt natuurlijk gewoon alles naar binnen wat er op hem afkomt. Mijn leven is één groot feest, dus elke dag zijn er talloze uitvluchten of aanzetten om een uitzondering te maken. Na zes maanden besloot ik bijgevolg dat dit geen zin had en stapte ik de Colruyt binnen.Totaal ongeïnformeerd en onvoorbereid op zoek naar fruit, groenten en bij wijze van overstapmaatregel – we leven immers in België – alles wat mijn hartje begeerde zolang er geen zuivel, vlees of vis in verwerkt was. De kar was nog steeds overvol, de rekening bedroeg slechts een derde. En dat zijn enkel de onmiddellijke economische resultaten: de gezondheidsvoordelen voor mens en omgeving op lange termijn zijn legio. Rijk moeten we niet zijn, als we maar gezond zijn? Guess what: they go together, like rama lama lama ka dinga da dinga dong!

 

 • Het is moeilijk! Sommige mensen openen tijdens het winkelen een pakje chips of koekjes. Marginaal, dat valt niet te ontkennen. But I was a big boy, I needed meaaaaaat! Dus opende ik het pak gehakt of trok ik wat reepjes biefstuk af om op te peuzelen. En genieten dat ik daarvan deed. Dus ja, ik vond vlees heel lekker en at er redelijk wat van. But I went cold turkey. 

  Makkelijkste beslissing in mijn leven. Kost geen greintje zelfdiscipline of moeite wat dan ook. Waarom? Omdat er niets logischer is dan dat. De notie dat mensen omnivoren zijn is ridicuul. Vergelijk ons verteringsstelsel met dat van een echte omnivoor zoals een bruine beer of van een carnivoor zoals een hond: dat spreekt boekdelen, het duurt veel te lang vooraleer een mens vlees verteert met alle gevolgen van dien.Zuivel is wat mij betreft nog veel erger: dat is krachtvoeding voor kalfjes, volwassen mensen hebben niet de nodige enzymen om het af te breken. Uiteraard kun je erop overleven, het menselijk lichaam is een fantastische, flexibele machine maar tegenwoordig is het zowel maatschappelijk als economisch erg makkelijk om je lichaam te geven wat het nodig heeft. Dat was in onze evolutie niet altijd het geval, maar het is 2017: get with the times!

 

 • Het is ongezond! De meesten hebben het over een tekort aan proteïnen of een onevenwichtige voeding. Oh zucht: ik ken heel veel mensen die een onevenwichtig dieet aanhouden. Obesitas is een grotere epidemie dan de pest. Het is niet omdat je van alles naar binnen propt, dat je evenwichtig eet. En, zo fair moeten we zijn: het is niet omdat je veganist bent, dat je gezond eet. Elke avond frietjes met ketchup is veganistisch maar …Echter, veganisten krijgen wel lagere concentraties toxische stoffen binnen en moeten bijgevolg minder compenseren. In mijn bodybuildingsfase kapte ik de blikjes tonijn met de regelmaat van de klok naar binnen, maar al één maaltijd paling in het groen zorgt ervoor dat de hoeveelheid zware metalen in je lichaam het door het voedselagentschap voorgeschreven wekelijkse maximum vierhonderd keer overschrijdt.

  Maar ja, zo kan je niets meer eten. En we moeten toch van iets dood gaan, meneer? Klopt, maar de effecten dagen veel sneller op dan vlak voor je er het bijltje bij neerlegt. Mensen met reuma en artrose hebben veel meer last van ontstekingen. Spierenbundelopbouwers die op tonijn leven zijn vaak boos en depressief, etc.

  Ook het tekort aan proteïnen is larie en apekool – lap, nog een flauwe woordspeling. Dierlijke proteïnen zijn immers niets anders dan plantaardige proteïnen die door een dier zijn opgegeten en opgeslagen. Je kunt ze gemakkelijk onmiddellijk plantaardig eten.

  Ga je genoeg ijzer en vitamine B binnenkrijgen? Goh, er is veel voeding verrijkt met vitamines en men lijkt het erover eens dat een pilletje nemen veel beter is dan die stoffen uit met hormonen en antibiotica volgespoten troep te halen. Zelf slaag ik erin het zonder supplementen te stellen: om de zes maanden laat ik bloed afnemen en mijn waarden zijn nu altijd goed. Vroeger was het omgekeerd.

  Tot slot nog even over de prostaat. Er is een ontegensprekelijk verband tussen veganisme en een vermindering van de kans op prostaatproblemen. Problemen, inderdaad, want kanker is er maar één van. De prostaat vergroot namelijk onder invloed van testosteron dat we via dierlijke producten opnemen. Het vergroten ervan leidt ertoe dat ze de plasbuis richting blaas begint dicht te knijpen. Ik voel er weinig voor om gesondeerd te moeten worden gewoon om te plassen. Mannen die dus denken dat vlees (en testosteron) hun libido deugd doet, think again! En voor degenen onder jullie die houden van een facial, het sperma van een veganist is bijzonder wat smakelijker dan dat van de stereotype bon-vivant. En zoals ik in mijn vorige column al zei: only the very best for my princess and oh boy, she needs some yummy yummy, love in her tummy!

 

 • Het is sociale-zelfmoord! Het socio-politieke klimaat is op vijftien jaar tijd erg veranderd en de positieve trend zet zich aan een mooi tempo voort. Toch wil ik niet ontkennen dat je soms een non-conformistisch standpunt zal moeten innemen. Mensen lijken je graag het vuur aan de schenen te leggen. Je hoeft je niet te verdedigen! Zeker niet indien het vechten tegen de bierkaai is. Mensen die oprecht aanstoot nemen aan jouw overtuiging lijken mij bekrompen. Ergens is het hun goed recht om zich noch over hun gezondheid, noch over die van hun omgeving te bekommeren. Jij poogt beter te doen, dat is oké. Dat is zeker meer oké dan verzuurd te hebben opgegeven.Plots is men het immers helemaal met je eens: alles is ongezond. De wereld is om zeep. De lucht is vervuild en de bodem waarin je groentjes gekweekt worden zit vol chemische troep. Dus als je smog inademt, kun je evengoed twee pakjes per roken? Als je eens één aperitiefje drinkt, kun je net zo goed elke ochtend starten met twee ongekoelde Cara-pils? Dat is het vervelende: zelfs de grootste onbenul denkt verstandig genoeg te zijn om een mening te hebben én die te mogen uitspreken als een waarheid*. Geen zin om dat allemaal te herhalen, dan verwijs je ze toch gewoon door naar deze blog? Of je kunt elkaars houding stilzwijgend respecteren.
  *(Het recht op vrije meningsuiting mag wat mij betreft genuanceerd worden. De man in de straat heeft geen flauw benul of een brug beter is dan een tunnel. Ingenieurs die er vijf jaar lang elke dag elf uur mee bezig zijn, weten het niet, maar tien minuutjes VTM-nieuws maken jou gekwalificeerd? Hoe dommer het individu, hoe zekerder en overtuigder hij voor zijn ongefundeerde mening durft uitkomen.)

 

FyFan Vegan 2 - Roken Veroorzaakt.jpg

Enfin, jullie hadden zin in frietjes met stoofvleessaus? Dan heb ik goed nieuws want mijn vegan-variant hoeft geen uren te staan pruttelen. Je hoeft er niet voor naar de beenhouwer. Je hoeft ook niet te gaan werken om die beenhouwer te betalen. Je koopt geen ingrediënt meer dat je eigenlijk alleen maar nadelen oplevert. Proef jij immers veel vleessmaak in vleessauzen of is het eerder smeuïg zout? Ossentong (het malste en lekkerste stuk van het rund) in Madeirasaus met kroketjes: ik nam de proef op de som. Ik volgde bobonne’s recept maar liet het vlees eruit. Resultaat? Iedereen vond het lekker. Dat zeiden ze niet alleen, dat bleek ook uit de pannenlikker die ik diende in te zetten. Als dat kan, kan het met haar stoofvlees-recept vast ook!

Ingrediënten:

 • Ui
 • Zout, laurier
 • Bakolie of antikleefpan (waar je niet met ijzer ingaat)
 • Water
 • (appel)azijn
 • bruine suiker (cassonade)
 • Bindmiddel voor bruine sauzen (zonder palmvet)

Snij een hoop ajuinen fijn. Ajuinen zijn trouwens een weinig pesticide-residu houdende en zeer onderschatte bron van nuttige voedingsstoffen. Stoof ze aan (met rijstolie, in een antikleefpan, …), voeg wat zout en laurierblaadjes toe. Blus met water en laat opwarmen, het hoeft niet te koken. Scheut (appel)azijn en bruine suiker toevoegen naargelang de smaak. Bindt het vocht met bruine sausbinder. Opgelet: koop hiervoor geen Maïzena-product, daar zit palmvet in en het kost vier keer zoveel als een pakje van het Delhaize-huismerk. Terwijl je met het laatste doosje veel langer toekomt. Proef en voeg indien nodig suiker, azijn of water toe.

Aardappelen niet schillen: wassen en in frieten snijden. Bakken in bijvoorbeeld zonnebloemolie onder de 160° want zetmeel dat heter verwarmd worden is carcinogeen! Ik snij heel dikke frieten en bak een kwartier voor en vier minuten af. You’re being served.

Huismerken kunnen een connotatie hebben van goedkope rommel, maar in de praktijk blijkt dat telkens een beter alternatief. Zo zit er in de chocopasta van het Delhaize-huismerk ook geen palmvet terwijl dat smerig goedje de helft van een pot Nutella vult. Zelfs de meest die-hard Nutella-fans die het huismerk-alternatief een kans geven, gaan het zich niet beklagen. Geen dank zus! Geen dank Delhaize! Jullie zijn bedankt! (Beide bevatten wel melkpoeder, ze zijn niet vegan.)

Gebruik jij stoofvlees om stoofvleessaus te bereiden? Jup, dan ben je dus dom. Haha, nee hoor, dom ben je pas als je na het lezen van mijn blog nog steeds stoofvlees blijft gebruiken, zelfs als je die al gekocht hebt. In plaats van frietjes kun je er ook rijst bij serveren. Op de Vegan Potluck in het Coop-café in Leuven, had mijn gerecht veel succes en werd het beste vooroordeel over veganisme ontkracht: geen enkele sterrenchef kookt zo lekker als zelfs maar een veganistische tiener. Niet overtuigd? Hou de Facebookpagina van EVA Vlaanderen in de gaten en verwacht je in januari aan een festijn dat zijn gelijke niet kent. Gelukkig richten smaakexplosies geen schade aan, want Leuven zou ontploffen!

http://www.evavzw.be/

https://www.facebook.com/events/159367381471068/

https://www.facebook.com/Wereldcafe.coop/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s